Offline vállalkozás felépítése online is

Ebben az esettanulmányban szeretném megmutatni, hogyan történik egy vállalkozás felépítése az online felületen akkor, ha van egy meglévő offline vállalkozás. Egy valós példán követhető hogyan mentünk végig az egyes lépéseken, amíg kialakítottuk közösen a Veronika lélekstylist personal brandet.

A stratégiai tanácsadásban, tartalomépítési tanácsadásban Martincsevicsné Jenei Gizalla, business coach segítette Veronikát. A logótervezésben, arculattervezésben, weboldal kialakításban és tervezésben a Katartdesign.

Veronika azzal keresett meg bennünket, hogy szeretné végre méltó keretbe foglalni spirituális coach vállalkozását online is. Ugyanakkor szeretett volna egy összefogó rendszert is az eddig szívből és megérzésből működtetett tevékenysége mögé. Voltak visszatérő ügyfelei és ajánlások útján, újak is, így nem kezdő vállalkozásról van szó. Személyes facebook oldalán keresztül működtetett facebook csoportja volt az egyetlen online kapcsolódási pont vele.

Vélemény

Amikor a Katával közös alkotó folyamatra gondolok, a kreativiás, a konstruktivitás, az együttműködés, a támogatottság, a jó vezetőképesség… ilyenek jutnak eszembe. A lélekstílist arculat kialakításában és a honlap elkészítésében fordultam hozzá segítségért. Maximalista, végletekig menően pontos és precíz, ugyanakkor finom nőies rálátása elengedhetetlen volt a közös munkában. Az arculat kialakítása előtt szánt időt arra, hogy megismerjen, így valóban, tiszta szívvel rám és az igényeimre tudott hangolódni. Hála ennek az odaadó figyelemnek valóban önazonosnak érzem azt a megjelenést, amivel az ügyfeleimhez kapcsolódhatok. A folyamat során végig inspiráló energiával támogatott, hogy a lehető legszebb verziójában szülessen meg az, ami a fejemben volt. Ő adott formát mindennek. A grafikai művészi munkát tekintve a keze aranyat ér, a weblapot tekintve a termék, amivel dolgozik, prémium minőség, ami az esetleges utólagos korrekciókra, bővítésekre határtalan lehetőséget biztosít. A legjobb szakembert választottam! Jó szívvel ajánlom azoknak, akik kiváló színvonalú munkára vágynak! Köszönöm, Kata! Sok sikert kívánok Neked és az ügyfeleidnek! – Klimits Veronika – LélekStylist

Lépésről lépésre így csináltuk

Személyes konzultáció

  1. Személyes konzultációt beszéltünk meg, ahol mindhárman jelen voltunk. Ezen a beszélgetésen kérdéseket tettünk fel Veronikának, ami segített jobban megérteni őt és a céljait, elképzeléseit.
  2. A beszélgetés után egy kérdéssort kapott mindkettőnktől, hogy koncentráltan, végiggondolva a beszélgetést és a menet közben felmerülő kérdéseit, összefoglalhassa pontosabban amit szeretne. Erre azért van szükség, hogy egyre inkább tisztuljon a kép benne egy határozottabb, megfoghatóbb, vele önazonos és a számára ideális ügyfeleit megfogó brandről. Mivel ez egy folyamat, minden lépés közelebb visz a kialakítandó verzióhoz, amiből az ő rendszere, illetve az arculat, weboldal születik majd.
  3. A kitöltött kérdéssort követően további egy közös online és két személyes konzultáción vett részt Veronika Gizussal, ahol tartalomépítési, kommunikációs és marketing irányokon dolgoztak. Meghatározták, hogy mi a célja, hogy kikhez fog szólni, hogyan érheti el őket, mi az üzenete, amit közvetíteni akar, milyen tartalmak kerüljenek a weboldalra.
  4. A névválasztás és az üzenet megfogalmazása nagyon nehéz feladat, annak ellenére, hogy az eredmény valami egyszerű dolog. Éppen ezért talán. Sokan megragadnak ennél a lépésnél és addig húzódik az egész amíg elkeseredve feladnak minden további, a vállalkozás működésére nézve sokkal fontosabb feladatot. Egy kicsit érdemes ilyenkor kikerülni ebből a megragadt állapotból valami külső segítséggel. Vagy úgy, hogy szándékosan kívül helyezzük magunkat ebből, vagy megkérünk valakit, hogy segítsen kívülről tekinteni rá.

Arculattervezés lépései

Logó és változatai

A Veronika brandre szerettük volna ha jellemző a tisztaság, meghittség, nőies finomság, exkluzivitás.

Veronika szerette volna ha a meglévő logója valahogy integrálódik az újba, de az elképzelései között szerepeltek a következő szimbólumok, mint lehetőségek: szív, szárny, virág. Szeretett volna minél egyszerűbb, kifejezőbb logót, így a tipográfiai változatra is nyitott volt.

  1. Miután megkaptam a kitöltött igényfelmérő kérdéssort, és a megbeszéléseken ráhangolódtam Veronikára elkezdtem az arculattervezést. Az igényfelmérőt Te is kitöltheted, ha kíváncsi vagy a kérdésekre. Úgy van összeállítva, hogy mélyebben elgondolkozz rajta milyen értékek, szempontok és stíluselemek fejezik ki a leendő branded.
  2. Az arculattervezés része a piackutatás és a konkurencia elemzés. Ezután, tervezői szemmel nézve összegyűjtöm, hogy mik azok amiket mindenképp szeretnék elkerülni, hogy a logó ne legyen sablonos. Például ne legyen sablonos, minden stock oldalon megtalálható grafika, vagy betűtípus a logóban. Ha van határozott elképzelése az ügyfélnek mi az amit szívesen használna, mert számára jelentéssel bír egy szimbólum, azt elfogadom általában. Ha úgy gondolom, hogy összezavarhatja a leendő célcsoportot a szimbólum, akkor azt minden esetben megbeszéljük.
  3. A folyamat általában így folytatódik: Készítek terveket, amik kézi vázlatok. Általában 5-10 darabot. Ezeket bescannelem, vagy befotózom és így, nyersen elküldöm, hogy a választás alapján tudjam melyiken mehetünk tovább. Kettő választásra minimalizáljuk a lehetőségeket és kérem, hogy legyen egy preferált valamelyik. Ilyesmit képzelj el, ezt küldtem Veronikának:
Klimits Veronika logó vázlatrajzok ceruzával.

A választott verziót grafikai programmal elkészítem és további változatokat próbálok, egészen addig, amíg a legszebb, legalkalmasabb megszületik. Ez sokszor nem könnyű 🙂 A közel véglegeset egy látványterven elküldöm, hogy könnyebben elképzelhető legyen, mint egy szerkesztőfelületen. Ilyesmi képernyőképeket kapott tőlem Veronika:

Az elsődleges logó megtervezése után más logóverziók is készülnek, amelyeknek az a szerepe, hogy funkciótól függően jól láthatóan, torzulás nélkül is használni lehessen. Egy tollra nehéz egy kör logót elhelyezni, ugyanúgy egy téglalap alakba beilleszthető, hosszabb verzió jobban mutat a weboldal menüsávjában. Nyomdai felhasználásnál előfordulhat, hogy annyira lecsökkentjük a logó méretét, hogy nem látszik az apró betűs szlogen, így egy szlogen nélküli, másodlagos változat alkalmasabb. Fotók vízjelezésére a pecsét alakú logó jó megoldás lehet. Fizikai pecsét készítésére is. Mindezekből fekete és fehér változatok is születtek. Veronika ezért döntött 3 logó verzió elkészíttetése mellett, amiket használtunk is.

Branding board / Arculati tábla

Az arculati tábla foglalja össze az arculattal kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat. Milyen logók készültek el, milyen színek, betűtípusok, minták és stílusok javasoltak, hogy végig következetesen tudjon vizuálisan megjelenni.

A színpaletta és a betűtípusok kiválasztása is ebben a fázisban zajlik, ugyanúgy ahogy a meghatározó stílus kiválasztása vizuálisan. Erről bővebben írtam már, ha érdekelnek a részletek, akkor itt utánaolvashatsz.

Az arculati tábla praktikus, mert egy pillantásra látszik rajta minden.

Egy komolyabb arculati kézikönyv tartalmaz mást is, mint például a cég küldetését, értékeit, hogyan szabad és hogyan nem szabad használni a logót, rengeteg példával illusztrálva, több oldalon. Támpontot jelent nagyobb cégeknél a különböző részlegek munkatársainak, alvállalkozóknak. Erre nincs mindenkinek szüksége.

Veronika arculati tábla

Arculati elemek

Ezek tehát az alapok. Ezután bármilyen arculati elem készül, minden esetben csak és kizárólag az arculati táblából és az arculattal kapcsolatban meghatározott értékek alapján dolgozunk. Veronikánál ilyen volt a tisztaság, meghittség, nőies finomság és exkluzivitás. Semmiképp nem szabad elcsábulni a tervezés során valami nagyon díszes, vagy színes, harsány irányba, mert az tönkreteheti az egységet.

Veronikának ügyfélkartonra volt szüksége, ahol a hozzá érkező ügyfeleivel történő munkafolyamatokat jegyezheti le. Emellett névjegykártyát és ajándékkártyát szeretett volna. Készítettünk neki közösségi média sablonokat is, amit sokoldalúan tud felhasználni a facebook és instagram posztok gyors, az arculatát megőrző posztok létrehozásához.

Weboldal tervezés

Veronika célja első körben egy teljesen egyszerű honlap készítése volt, amit a már meglévő ügyfeleinek ajánlhat és azoknak akik ajánlás útján érdeklődnek iránta. Fontos volt számára, hogy legyen hely a szolgáltatásainak, a kapcsolatfelvételnek, a bemutatkozásnak és a gondolatainak egy blogban. Ennél többre nem, egyelőre. Megértette, hogy így a honlapja egy kibővített névjegykártyának felel meg és nem nagyon tud adatbázist gyűjteni, hírlevél rendszer híján, de nyitott maradt a fejlesztésre a későbbiekben. Ez volt a célja és ebben örömmel tudtunk neki segíteni.

Személyes konzultáció

A weboldal készítés kicsit olyan mint egy házépítés. Itt is egy igényfelmérővel kezdtünk, ami rádöbbent arra, hogy érdemes alaposan kitalálni mindent. Mi a célod a weboldallal, miért szeretnéd ha neked is lenne. Ezután kitalálod, hogy mi az amit szeretnél megjeleníteni rajta és végiggondolod, hogy mennyi időt szánsz arra, hogy foglalkozz vele később. A menüpontok kategóriákat teremtenek, így attól függően mennyire komplex vagy egyszerű honlapod lesz, rendszerezned kell a szolgáltatásaidat, a termékeidet és nagyjából mindent, hogy aki kívülállóként érkezik a weboldaladra az is eligazodjon könnyen és megtalálja amire szüksége van.

Itt eléred a weboldal tervezés igényfelmérőt, ha szeretnéd kipróbálni.

Útvonalakat találunk ki a weboldalon belül, hogy elérd vele azt a célt amiért a weboldal létrejön. Ezt a szövegek támogatják az elrendezésen, gombokon, dizájnon kívül. A szövegek nagyon fontosak. Ebben segített Gizus Veronikának. A szövegeket úgy érdemes megírni, hogy annak legyen érdekes akinek szól és az ismerjen benne magára, akinek szól. Természetesen, a te szövegeid a te stílusodban íródnak, ezért azoknak fog tetszeni, akik hozzád hasonlóak, de nem írhatsz csak magadról, mert mindenki saját magára kíváncsi a legjobban. Ha magadról írsz akkor az is teremtsen olyan felismerést, ami nekik érdekes és hasznos a példádon keresztül. Ilyesmiket beszélnek meg a konzultáción, majd elkészülnek a szövegek.

Fotós

A szövegek és tervezés mellett a honlap összhatását, harmóniáját a fotók határozzák meg. Lehet rengeteg jó minőségű, szabad felhasználású, jogtiszta fotót találni olyan oldalakon mint a pexels, unsplash, pixabay és más oldalak. Ezekből össze lehet válogatni olyanokat, amik egységessé teszik a weboldalt, de jó szem kell hozzá, sok időbe telik és nem mindig könnyű a témának megfelelő fotót találni. Ráadásul nem egyediek, így találkozhatsz velük más weboldalakon is.

Éppen ezért a legjobb ha saját fotókat használsz. Az arculatodhoz illő fotók és egy brand fotózás nagyon jó befektetés. A fotókat sokáig tudod használni rengeteg anyagodhoz, arról nem is beszélve, hogy mekkora magabiztosságot ad ha profi fotókkal tudsz megjelenni. A profi fotók az igényességet is jelentik és a személyes brandedet emelik. Hogy hogyan készülj egy brand fotózásra ebben a cikkben olvashatod el.

Veronika komolyan vette ezt és így könnyű dolgom volt a fotókkal.

Weboldal tervezés, weboldal készítés

Weboldal tervezés

Először papíron tervezem meg magamnak mi hova kerül, mert nekem könnyebb így gondolkozni. Ezután tervezem meg számítógépen. Készítek egy verziót amit utána megvalósítok. A tervezés nem ilyenkor kezdődik el, ahogy az kiderült a korábbiakból. Ez már a technikai rész inkább.

Weboldal készítés

A weboldal telepítés és a valós weboldal készítési folyamatok akkor történhetnek meg, ha van egy tárhely, ahova a weboldal minden adata felkerül, illetve van egy domain név ahogy a weboldalt hívják majd, pl. www.klimitsveronika.com. Ezt minden esetben az ügyfél intézi, hogy a későbbiekben az ő tulajdona legyen a saját weboldala és neki legyen hozzáférése. Segítek, természetesen, mert általában az emberek ilyet nem csinálnak minden nap.

Elkészül a weboldal, ami nagyjából 2-6 hétbe telik. Az, hogy mennyi időt vesz igénybe attól függ, hogy mennyire bonyolult a honlap és mennyi idő alatt kapom meg a szövegeket és a fotókat. Történnek egyeztetések és a végén van lehetőség módosításra, amit egy listában összeírva kérek összegyűjtve. Egy ilyen lista az egy módosítási kör. Ha minden megfelelő, akkor leteszteljük, hogy működik is.

Vannak dolgok amit minden weboldal készítésnél alapnak veszek (biztonság, prémium WordPress sablon, adatvédelmi irányelveknek való megfelelés, arculattal összhangban lévő dizájn, stb.) és vannak egyedi kérések, amik miatt a weboldal készítés ára változó lehet.

A honlap kezelésének betanítása

Mielőtt végleg átadom a weboldalt megtanítom hogyan tudod használni. Így nem kell rám várni ha szeretnél szövegeket fotókat módosítani. Önállóan tudod kezelni a saját weboldalad. Eddig mindenki könnyedén megtanulta és a legtöbben használják is. Ezzel rengeteg időt és pénzt lehet megtakarítani. Mindamellett lesz benned egy magabiztosság, hogy utána bátrabban állsz neki a honlapodon egyéb kisebb módosításoknak is. Rugalmasan kezeled a honlapodat és nem ijeszt meg, hogy a vállalkozásoddal együtt a honlapod is változhat. Mert tudod kezelni.

Minden honlap tovább bővíthető a későbbiekben, ahogy változnak az igényeid. Ha később időpontfoglaló rendszert szeretnél, vagy webshopot, vagy a szolgáltatásaid változtak, mindez megoldható, nem kell teljesen új weblap.

Adatok a honlapoddal kapcsolatban

Egy dokumentumban összegyűjtve megosztom veled a honlapodhoz kapcsolódó minden adatot. Email cím, felhasználónevek, jelszavak általában. Innentől kezdve minden adatot, hozzáférést megváltoztathatsz kedvedre, hogy saját ellenőrzés alá vond a weboldalad.

Összefoglaló

Klimits Veronika lélekstylist példáján keresztül, remélem sikerült belelátni részletesebben hogyan zajlik egy arculattervezési és weboldal készítési folyamat. Köszönöm neki a mindig pozitív hozzáállást, a profizmust, amivel a feladatok elé állt, a pontosságot és gyorsaságot, amivel megkönnyítette a munkánkat és a végtelen nyitottságot minden újra. Mindez gördülékennyé tesz egy ilyen folyamatot és lendületet ad a továbbiakra mind a két félnek.

Köszönöm, hogy végigolvastad, remélem hasznosnak találtad.

Az első benyomás a vállalkozásodnál is fontos.

A stílus határozza meg kik lesznek az ügyfeleid.

Nyomtatható naptárak, tervezők, grafikák, illusztrációk. Online sablonok ajándékba.

Köszönöm, hogy feliratkoztál. Küldtem egy emailt a belépési információkkal.

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg mással is!