Hatékonyság, időgazdálkodás, mitől megy vagy nem megy jól egy kisvállalkozás.

A beszélgetésben sok olyan titokra fény derül, amire mindannyian keressük a választ. Hatékonyság, időgazdálkodás, mitől megy vagy nem megy jól egy kisvállalkozás. Miért annyira fontos az egységes, következetes arculat.

Erika a vége felé egy összeszedett pár mondatban felsorolja mi az a fő probléma, ami miatt nincs elég ügyfél, ami miatt nem úgy mennek a dolgok, ahogy akarjuk, ami miatt ha valaki vásározik nem mennek oda az asztalához. Választ találsz erre is a következő viseóinterjúban.

Erikáék honlapjai a sok közül.

http://www.kertportal.hu
https://www.gourmetanddelicious.hu
https://tudatosno.blog.hu

Nagyon érdekes, bölcs, hasznos beszélgetés hatékonyságról, időgazdálkodásról, küldetéstudatról. Ha nagyon szeretném ezt az értékes bő félórát összefoglalni, akkor mindig egy dologra lyukadtunk ki. Arra, hogy mindenek felett áll és mindennek a mozgatórugója, hogy tudjuk mi az ami az elsődleges célunk a vállalkozásunkkal. De sokkal több minden került szóba.

Elsősorban azoknak készült, akik városról vidékre költöznek és ott szeretnének megélhetést biztosítani maguknak. De szól mindenkinek aki vállalkozni szeretne, vagy nem azok az eredmények jönnek a vállalkozásában, amit szeretne. 

 

Hatékonyság, időbeosztás, mitől működik? Az interjú

 

Vargáné Topor Erikával, a kertportal.hu, a gourmetanddelicious.hu gasztromagazin, a https://tudatosno.blog.hu/ (életmód, jóga, pszicho, konyha) és sok más kistermelői és gasztro témájú vállalkozás és kezdeményezés tulajdonosával beszélgetek ebben az interjúban.

Erika nagyon sokoldalú és elképesztően szervezett és összehangolt a szememben. Férjével ketten gondoznak és működtetnek egy permakultúrás kertet és a kert feldolgozott terményeiből kinőtt gasztrovállalkozást. A zöldségszószokat, lekvárokat és más finomságokat maguk állítják elő és adják el, úgy, hogy ennek a folyamatnak minden részét maguk intézik.

Miből él egy budapesti pár vidéken? Tabdiban?

Mivel foglalkoztál/foglalkoztatok korábban, hogyan alakult ki a mostani irány? Férjeddel közösen viszitek az üzletet.

Budapestről költöztünk vidékre. Eredetileg egy szerződött munkára, aztán beleszerettünk abba a házba, ahol a mai napig élünk. Itt alakult ki a sokoldalú tevékenység, amivel foglalkozunk.

Erika egy jól összerakott kis gourmet boltként azonosítja be azt amit csinálnak. A növények megtermelésétől, a csomagoláson át az értékesítésig, mindent ők ketten managelnek. A rengeteg felület amit működtetnek mind egy dolgot szolgál és automatikusan, folyamatosan alakult ki ahogy a tevékenységi kör bővült.

A kertportal.hu oldal kertészeti témájú. Kertészmérnökként tanácsadással is foglalkoznak és ezen a felületen rengeteg érdekes és hasznos infót osztanak meg, amit így több emberhez tudnak eljuttatni, mintha egyenként kellene mindenkinek elmondani. Ugyanez vonatkozik a többi oldalra is. Minden mindennel összefügg, mind egymást egészíti ki és egymást szolgálja. Hirdetési felület, információs portál, bizalomépítést szolgál, piackutatásra is jó.

Mitől függ, hogy jól osztjuk e be az időnket a munkában?

Minden mindennel összefügg. Hogyan sikerül ezt a sok mindent rendszerezni, beosztani, szervezni? 

Kétfajta ember van. Az egyik aki mindig alkalmazott volt, a másik, aki vállalkozni akar. Aki alkalmazott típus az is rendben van, de ő ne akarjon vállalkozni, mert nem tud önálló döntéseket hozni, vagy azért mert fél vagy azért mert nincsenek ötletei. Nincsenek olyan álmai amik előre viszik a rendszert.

Aki a vállalkozó típus, az ne feltétlenül mondja el azonnal az álmait, mert kinevethetik. Mi még magunk sem mindig osztjuk meg az álmainkat, néha még egymással sem mindig, mert mi tudunk benne hinni. Mások nem. Vannak olyan emberek, akik cinikusak és álomrablók. Lehet, hogy saját álmai nem lesznek és saját önálló vállalkozást fel sem tudna építeni. Viszont aki mer abban hinni, hogy abban amiben elindul abban jó lesz, annak sikerül. Nem biztos, hogy azonnal tudja mit kell tenni, de ha tudja merre halad, mik azok a célok, amiket szeretne elérni, milyen emberré szeretne válni, akkor tudni fogja mit tegyen. És az időgazdálkodás emellett, igen, nagyon fontos.

A bizalom még az ami nagyon kell. Én szkeptikus, reális alkat vagyok, a férjem álmodozó fajta és teljesen jól kiegészítjük egymást. Amit az egyikünk kevésbé tud abban a másikunk pont jobb. Ezért piacvezető a kistermelők között a marketingünk és a gourmetanddelicious magazinban kiélhetem a művészi ambíciómat.

Ha nincs meg a harmónia két ember között akkor egy akkora váltásnál, mint a vidékre költözés nagyon nehéz helyzetben lesznek. Egymást támogatva, egyenrangú, egymást kiegészítő felekként tunak jól együttműködni. Ha megbízom a másikban, a másik tudásában, akkor tudok arra a feladatra koncentrálni, ami az én feladatom. Így válik az időmanagment is kezelhetővé és nem akarok mindent magamra húzni.

Mi alapján épül fel a rendszeretek az időbeosztásban?

Azt mondtad, hogy kialakul egy idő után, kinek mi a feladata. Ezt mennyire tudatosan osztjátok be egymás közt? Tartotok meetinget, vagy hogy történik?

Folyamatosan meetingelünk. A kocsiban tudunk legjobban beszélni, amikor vásárba megyünk, vagy mást intézünk. Ilyenkor vagyunk egy kicsit kiszakadva a hétköznapokból és tudunk gondolkozni a továbbiakon.

Vannak feladatok, amik automatikusan egyikünkhöz vagy másikunkhoz tartoznak. Egyrészt attól függően kinek van rá éppen ideje, vagy pl. én nem állok neki fűkaszázni, láncfűrészelni, vagy csilit befőzni, viszont a viszonteladókkal inkább én tartom a kapcsolatot. Szüretkor és a kertben azért mindketten ott vagyunk. Ezek menet közben kialakulnak.

Ezt alkalmazásban nem tanulja meg az ember. Itt az időnket maximálisan kihasználjuk, mert magunknak dolgozunk és abból van bevételünk, amit mi megcsinálunk. Nem kapjuk meg a havi fixet minden hónapban, akkor is ha munkidőben facebookozunk. Erről lesz szó a könyvben is. Vidéken újrakezdők, ahogy mi csináljuk, a címe. Tavasszal biztosan a boltokban lesz.

Írtok listát, hogy mit fogtok csinálni?

Az eltérő szakmák és eltérő érdeklődések azok, amik kialakítják kinek mi lesz a feladata. Mindketten másban tudunk többet bizonyos területről. Nem is pazarolom az időmet arra amiben nem vagyok jártas.

Mikor szervezed ki a feladatokat és mit tanulsz ki magad?

Kiderült egy korábbi beszélgetésből, hogy nagyon sok dolgot tanultál meg menet közben, ami segített a vállalkozásotokban.

Pl. informatikából nem vagyok nagyon erős, de nem fogadom el, ha egy informatikus azt mondja, hogy valami nem fog működni. Szeretek mögé nézni a dolgoknak, mert nem szeretném ha az én hátamon csattanna az ostor, amiért nem tájékozódtam eléggé. Egy informatikus pl. nem tudja azt, hogy milyen kulcsszavakat kell beállítani egy az én vállalkozásomat jellemző hirdetésnél, vagy kampánynál. Ezért nem fogadom el, ha azt mondja hogy nem működik. Sok mindent megtanultam így, amit azóta is használok. Így tudom a lehető legjobbat kihozni a munkából.

Ki is lehet szervezni a dolgokat de ahhoz egymásra odafigyelésre, összhangra van szükség. Folyamatos problémamegoldásról és folyamatos tanulásról van szó. Azért azt be kell látni, hogy vannak dolgok, amikben eljutunk a határainkig és azt kiszervezem. A cimkéket grafikussal csináltattam meg.

A gourmetanddelicious magazint grafikus nélkül, saját maga, a művészi érzékét megcsillogtatva, kivételesen szép, igényes munkát alkot. (Szerző)

Mitől lesz egy vállalkozás egyedi és vonzó a vevők szemében?

Ahhoz hogy vki piacképes legyen nem lehet másokat követni, és nem lehet a tanulást elhanyagolni. Mentális, testi, szellemi fejlődés nagyon fontos. És az, hogy tudjuk pontosan mi a célunk. Ha nem tudja vki, akkor az meglátszik. Meglátszik, hogy pl. egy vásárban azon aggódik, hogy jön e egy új vevő. Görcsössé válik. Nekünk is fontos a megélhetés, mi is ebből élünk, de ha megvan a cél, akkor másképpen működnek a dolgok.

Nektek mi a célotok?

A férjem válasza, hogy világuralomra törünk. Amiért mi egyébként belekezdtünk, az az, hogy egészséges ételeket tegyünk az asztalokra. Olyat, ami vegyszer és adalékmentes, amit gyorsan, könnyen elő lehet állítani.

A vidéki élet érték. Sokan lenéznek minket, hogy diplomával földet túrunk. De a legtöbb ember ki van szolgáltatva, nem tudja mit tegyen ha leáll a házban a fűtés, vagy nem tudja megtermelni magának az ennivalót. Nem a városi, vagy a vidéki életet szeretném szembeállítani és ítélkezni, mert ez gondolkodásmódbeli különbség.

Az ennivalót ellőállítani hatalmas munka. Megváltozott már az is, ahogyan az itthon előállított, vegyszermentes élelmiszerrel kiállhatunk a piacra. Nem lehet már koszos kézzel, szakadt kosárban árulni a zöldséget. Fontos a biológiai lábnyom, a szezonalitás, a vegyszermentesség. Fontos, hogy ha van alma, körte, cékla itthon, akkor nem kell banánt venni feltétlenül, vagy olyasmit ami dél-Mexikóból, vagy Izlandról érkezik. Ez küldetés, hogy ezt megértessük a fiatalokkal. Viszont ezt másképpen kell mint régebben. Itt jön képbe a magazin, a könyv, a FB, Instagram, a sikeres márkaépítők FB csoport, amikkel szeretnénk megtanítani, hogy másképpen kell marketingezni. Oktatási, értékrend és szemlélet-alakítás a fiatalok és a gazdatársak felé. Ezt a szemléletet szeretnénk átadni. Ez energiaszinten is átmegy, amikor vásározunk.

Mi a legfontosabb tanács annak aki sikeresen szeretne vállalkozni?

Van valami tanácsod arra, hogy ha valaki vidéken, kistermelőként, vagy ezzel kapcslatos gasztro vonalon szeretne elindulni mire figyeljen oda?

A könyvben lesz szó erről. Lesz benne egy lista.

Azért mert nagyobb a csend vagy romantikusnak tűnik a vidéki élet, azért senki ne költözzön el. Azért se, mert ahol van, ott nem érzi éppen jól magát. Vidéken se fogja. Mindegy hova megy. Nem a helyrajzi számtól érzi jól magát valaki valahol. Mi az albérletben, egy pesti társasházban is jól éreztük magunkat. A célon múlik az egész. A könyvben lévő listát javaslom kitölteni. Segít helyrerakni a dolgokat. Akinek fontosak a bevásárlóközpontok, vagy nem tudja elképzelni, hogy nincsenek állandóan emberek körülötte annak lehet, hogy nem való. Ha valaki hipochondriára hajlamos, annak tudnia kell, hogy mondjuk bármikor megcsípheti egy szúnyog. Cél nélkül senki ne induljon neki. Aki viszont tudja a miértjét, annak a hogyanok és az időgazdálkodás is rendeződik.

A rendszer, ami mindent összefog

A Sikeres Márkaépítők FB csoportban kistermelőknek és élelmiszermanufaktúrában gondolkozó kisvállalkozásoknak segítesz. Mi a legfőbb probléma, ami gondot okoz nekik?

A csoport még elég friss, de valami már látszik A koncepciónélküliség a legnagyobb probléma. A márkaépítés több mint a cél szem előtt tartása azért. Fontos, hogy a honlap, a az arculat, a névjegykártya, vagy a kiállítási kötény összhangban legyenek. A FB, Instagram megjelenés egységes legyen. Ez tükrözi azt amit csinál.

A komplett stratégia a brandépítésben elengedhetetlen. Ehhez nem kell több tízezer követő. Értéket akarok átadni, de azt minél jobban. Akikhez én szólok, azoknak minden rezdülését ismernem kell. Az időgazdálkodás is ide tartozik. Automatizálással tudok hatékonyabb lenni, de ehhez megint fontos a koncepció, a stratégia. Tudnom kell mit akarok, és mikor? A Valentin napi kampányt már tavaly karácsony előtt elkezdtük végiggondolni. Véletlenekre nem lehet brandet építeni. Bloggereknek sokszor nincs ilyen. Nincs termékük, nincs márkájuk, ezért csapódnak egyik terméktől a másikig és hiteltelenek.

Nálunk minden felépített. A hírlevél feliratkozóinknak, attól függően kihez szólok és mire iratkozott fel más hírlevelek mennek. Tudom mit szeretne és azt adom neki. Aki az oktatásra iratkozott fel annak azt küldöm, aki receptet szeretne annak azt. A legnagyobb gond, hogy a vállalkozásoknál, hogy nem tudják mit akarnak a vásárlók és ezért nem tudnak érdeklődőket gyűjteni, és eladni nekik. Onnantól kezdve, hogy megértem mi kell a vevőknek és miért szeretnek minket könnyebb.

Ez a brand. A brandben hűség van. A hűségnek ára van. Ezt meg kell tanulni. Holisztikusan kell ezt nézni. Egy cég nem csak adminisztrációból és termékből áll. Energiáról van szó, amihez csatlakoznak azok akikkel ezen a szinten hasonlóak vagyunk. Akik mások azok nem maradnak velünk. És ez így van jól.

Összefoglalva, a 3 legfontosabb alapeleme egy jól működő kisvállalkozásnak:

 1. Határozottan megfogalmazott cél
 2. Átgondolt üzleti stratégia
 3. Egységes, következetesen használt brand 

Ingyenes Márkaépítés Alapozó Munkafüzet

Kezdő Női Online Vállalkozásoknak 

UGYANITT: 
 • 6 napos vállalkozásindító email tanfolyam
 • Üzleti tervező 
 • Ellenállhatatlan ajánlatcsomag tervező
 • Weboldalkészítés előtt mit gondolj végig feltétlenül. Lista
 • 12 hónapra lebontott éves Blogtervező
 • Nyomtatható tervezők: Heti, virágos havi
 • Branding tábla minta az egységes megjelenéshez
 • Folyamatosan frissülő ingyenes anyagok

Minden segítség adott, ha vállalkoznál, vagy ha magasabb szintre lépnél a vállalkozásodban!

Érdekes beszélgetés volt ugye? Neked mi volt az a beszélgetésből, ami leginkább megfogott, vagy amit a leghasznosabb tanácsnak találtál? Nagyon szeretném tudni mit gondolsz? A Hozzászólásokban írd meg nyugodtan. 

Az első benyomás a vállalkozásodnál is fontos.A stílus határozza meg kik lesznek az ügyfeleid.

 

 

Kérd az INGYENES ANYAGOKAT, amikben munkafüzetek, tervezők, tudásanyagok segítenek az online vállalkozásoddal profin és eredményesen megjelenni . 

Gratulálok! Sikerült. Küldtem egy emailt.

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg mással is!

UA-67800346-1