Hírlevéllel a branded erősödik

Hírlevelet küldeni nagyon fontos. Akkor is ha azt gondolod, hogy te nem olvasol hírlevelet. Szerintem van amit elolvasol. A hírlevél az email fiókba érkezik ami egy kicsit bensőségesebb mint ha a közösségi médiában olvasunk valamit. Hírlevelet akkor olvashatunk ha megadtuk az email címünket, vagyis megtettük az első lépést egy kapcsolatban.

Ha Te állsz a kapcsolat másik oldalán, vagyis Te adsz valamit egy email címért cserében, akkor Te vagy a kezdeményező fél és Te teszed meg az első lépéseket, hogy a kapcsolat épüljön. Neked kell beletenni a többet, hogy később a kapcsolat ha elmélyült és a bizalom kialakult, a másik fél, a feliratkozó vásárló, majd visszatérő vásárló legyen. Ahogy kommunikálsz velük, ahogy segíted őket az útjukon, ahogy megosztod velük a saját személyiségedet, sebezhetőségedet, tudásodat úgy építed a saját brandedet. Ha a vizuális megjelenésed alapján bármikor felismernek és a kommunikációd alapján bizalmat szavaznak feléd azzal is a brandedet építed. Erre a hírlevél nagyon jó eszköz.

Milyen hírlevél küldő programok vannak és melyiket válaszd?

Nagyon sokféle hírlevél küldő szolgáltatás elérhető. Magyarul is és angolul még több. Hírlevelet gmail-lel is lehet küldeni az elején, csak nehézkes és egy bizonyos szinten túl már nem is lehet. Sokan keresik a lehetőséget hogyan lehet hírlevelet küldeni ingyen. Ingyenes hírlevél küldő rendszerek vannak, de korlátozottak a lehetőségek a használatukat tekintve. Ez azt jelenti számomra, hogy nincsenek valójában, bár a kezdeti időszakban úgy tűnik mintha ingyenesek lennének. A korlátozott lehetőségek miatt nem lehet rendesen kihasználni éppen a program adta lehetőségeket, mint a bizonyos számú feliratkozónak küldött emailek, vagy előre beütemezett automatizmusok, vagy több féle érdeklődésű közönségnek küldhető emailek.

Az, hogy melyiket válaszd attól függ mire van szükséged és melyiket tartod a jelenlegi helyzetednek legmegfelelőbbnek. Ebben a cikkben megemlítek néhányat, de tudnod kell, hogy rengeteg van és érdemes rászánni az időt, hogy egy kicsit utánanézz annak neked melyik lehet a legjobb. Amin gondolkozz: Mit tud, amire szükséged lehet:

 • milyen gyakran szeretnél emailt küldeni, hány feliratkozónak?
 • kell e automatizálnod a hírlevél küldést?
 • mennyire tartod fontosnak, hogy amit küldesz szép legyen és összhangban legyen a brandeddel?

Mennyire tudod gyorsan elsajátítani a használatát? Mit tudsz belőle kihozni később ha előre gondolkozva majd másra is szükséged lesz mint az alap funkciók, ami az elején biztosan elég lesz? Mivel integrálható és a tudásodnak megfelelően mennyire tudod használni ezt? (Ha nem érzed magabiztosnak magad abban, hogy egy kódot elhelyezz a honlapodon akkor más típusú megoldásban gondolkozz. Olyanban ahol nem kell kóddal dolgoznod.) Milyen áraik vannak? Az árazás hogyan alakul a pro verzióknál a későbbiekben?

Magyar nyelvű hírlevél rendszerek

Magyar hírlevél szoftver a salesautopilot, ami összetett folyamatokat képes kezelni, adatbázis kezelésre, online számlázásra, CRM rendszerként is használható számos egyéb tulajdonsága és az alap hírlevél küldés mellett. Videóanyagok segítenek a rendszer használatának az elsajátításában. Nagyon profi, sokak szerint magyarul a legjobb hírlevél küldő rendszer. Ingyenesen el lehet kezdeni a vele való ismerkedést, de amint szeretnél vele előre lépni és kihasználni az előnyeit, vagyis azt, hogy bevételt hoz, fizetőssé válik.

A listamester és a webgalamb amik még elterjedtebbek a magyar piacon, magyarul elérhető, magyar fejlesztésű hírlevél küldés témában. Biztos van rengeteg jó ezeken kívül is.

Nemzetközi hírlevél rendszerek

Angol nyelvű megfelelői a fentieknek annyi van, hogy képtelenség felsorolni. Mailerlight, Madmimi, Convertkit, Infusionsoft, és ezer másik. A Mailchimp az egyik legismertebb, mivel ennek 2000 feliratkozóig ingyenes a használata és van benne magyar fordítási lehetőség. Angolul elég alap szinten tudni hozzá, mivel a felületét úgy alakították ki, hogy egy kis ismerkedés után egyértelműek benne a funkciók. Az alap feladatokhoz, mint a hírlevél lista létrehozása, erre a listára feliratkoztató adatlap elkészítése és a listára az adatlapon keresztül feliratkoztatott embereknek emailek küldése teljesen jól és egyszerűen használható.

Ami még nagy előnye, hogy vannak benne email sablonok, amiket kisebb módosítással a saját vállalkozásunk arculatára szabhatunk, így szemben sok hírlevél küldő szoftver csúnya felületével, szép emaileket és szép feliratkoztatót adhatunk ki a kezünkből. Mindezt anélkül, hogy kódot látnánk.

2000 feliratkozótól fizetős lesz, de átlátható módon és sok lehetőséggel gazdagítva. Akármennyi levelet lehet küldeni, szegmentálhatod a listákon lévő embereket attól függően mit szeretnénk nekik üzenni, ha eltérő problémájukra szeretnénk megoldást kínálni nekik. Automatizálhatunk email sorozatokat, hogy ha feliratkozik valaki, akkor automatikusan kapjon meg előre megírt emaileket. Landing oldalakat készíthetünk, összeköthetjük a webshopunkkal, weboldalunkkal, közösségi média felületeinkkel és ezer más dolog.

Nézd meg ezen a linken a Mailchimpet, és próbáld ki ingyen, vagy fizess elő egy magasabb szintű szolgáltatásukra, attól függően van e már listád. Ha van már listád de szeretnéd átköltöztetni akkor csak kiexportálod egy csv fájlba a listádat és egy gombnyommással beimportálod a mailchimpbe. Tényleg ennyire egyszerű. Összefoglalva az előnyeit és hátrányait:

Mailchimp előnyei

 • 2000 feliratkozóig ingyenes
 • Az egyik legismertebb hírlevél szoftver. Ezért megbízható és sok más rendszerrel integrálható.
 • Egyszerű, átlátható, könnyen kezelhető felület.
 • A hírlevél listára feliratkozókat csoportosíthatod, a nekik küldött üzenetek alapján szegmentálhatod őket.
 • A fizetős verziója kiszámítható és sok hasznos funkcióval gazdagított. 12000 Ft körüli a havi díj 2000 feliratkozó fölött.

Mailchimp hátrányok

 • Angol nyelvű kezelőfelülete van és bár fordítási lehetőségek vannak beépítve, alap szinten tudnod kell angolul hozzá, hogy tudd kezelni.
 • Az ingyenes verzióban egyetlen egy listát tudsz létrehozni és az automatizmus is korlátozottan hozzáférhető.
 • Bár egyszerű használni az alap feladatokhoz, szerintem egy kicsit összetettebb mint kellene.

Mailchimp használat

Regisztráció

Ezen a linken miután beléptél, regisztrálj be és menj végig a szokásos regisztrációs folyamaton. Felhasználónevet, email címet, jelszót kérnek és néhány adatot, amit ha megadtál aktiváld az email fiókodban az általuk küldött linken az új Mailchimp fiókodat.

Hírlevél lista létrehozás, feliratkoztató űrlap készítés

A belépési adataiddal amit ments el jól, beléptél a felületre. Bal oldalon ikonok jelzik milyen lehetőségeid vannak. Ha az egeredet az ikonok fölé húzod megjelenik majd melyik ikon alatt mit találhatsz.

Ami neked fontos az elején:

 • az a Sign up forms vagyis a feliratkoztató űrlap, amin keresztül feliratkoznak.
 • Az Audience vagy másképpen maga a lista/közönség/feliratkoztatott emberek.
 • E mellett a Campaigns vagyis a kampányok, amik sok más mellett a listának kiküldendő emaileket is tartalmazzák.

A Sign up form vagyis a feliratkoztató űrlap elkészítése

Az Audience-en belül van a Signup forms. Ezen belül a Form builder-t válaszd.

Jobb oldalon tudod módosítani a szöveget ha az edit / szerkesztésre kattintasz. Úgy működik mint egy szövegszerkesztő. Mellette a remove gombbal kitörölheted, vagy a use image-dzsel képet, logót rakhatsz fel.

Azt, hogy milyen blokkok legyenek benne, vagyis milyen adatot szeretnél bekérni a jobb oldali oszlopból tudod egy kattintással az űrlapodhoz adni. Majd ha a kiválasztott adatbekérő dobozára kattintasz jobb oldalon tudod módosítani a megjelenő szövegeket.

Ha szeretnél kitörölni egy adatbekérő dobozt, akkor arra rákkattintva egy plusz és egy mínusz jel jelenik meg. A mínuszra kattintva eltüntetheted. Egy felugró szövegdobozban meg kell erősítsd a törlési szándékod. Nyomtatott nagy betűkkel írd be, hogy DELETE, vagyis törlés.

A feliratkoztató doboz tetején három fül van: Build it, Design it és Translate it. A Build it-ben dolgoztunk most. Ez az űrlap kialakítás rész. A Design it fülre kattintva a megjelenését variálhatod. A Translate it részben kiválaszthatod, hogy magyar nyelvű legyen az űrlap. Vannak lefordítandó részek, de az alapvető dolgok le vannak fordítva. Ha szeretnél lefordítani benne olyasmit amit még nem fordítottak le, azt megteheted csak mentsd el. Mindent ments el!

Ha készre kialakítottad a feliratkoztató boxot, állítsd be, hogy ha feliratkoztak milyen válasz üzenetet kapnak tőled. Megköszönöd, hogy feliratkoztak, beillesztheted a letölthető csalidhoz vezető linket, vagy egy a honlapodon elkészített köszönő oldalra irányíthatod őket. Vagy máshova.

Ha a Form builder tetejére görgetsz, a következőt látod akkor ha a Sign up form lenyíló ablakot megnyitod. Itt a Subscribe, vagyis a feliratkoztatás alatt van néhány lehetőség (Signup form/Signup form with alerts/reCAPTCHA confirmation/Confirmation thank you page/Final welcome email)

A Signup form az maga a feliratkoztató űrlap amit megcsináltunk.

A Signup form with alerts akkor megy ki ha valami hiba történt feliratkozáskor. Pl. nem adta meg az email címét.

A reCAPTCHA confirmation-t akkor kapják meg ha beállítod a feliratkoztató űrlap létrehozásakor. Itt a fordítás nem sikerült túl jól, így érdemes foglalkozni vele 🙂

A Confirmation thank you page az ahol megadhatjuk a feliratkozásnál ígért csalihoz a linket. Ugyanúgy tudod módosítani ennek a szövegét kinézetét mint ahogy korábban csináltuk. Van rá lehetőség, hogy a weboldalunkon kifejezetten erre a célra létrehozott köszönő oldalra irányítsuk. Ezt a weboldal linket abba a dobozba másold be ahol ez van: Instead of showing this thank you page, send subscribers to another URL.

Ezután csak annyi a dolog, hogy kimásolod a Signup form URL-t, ami egy kicsivel a legutóbb bemutatott legördülő lista alatt van. Akkor látod, ha a legördülő listában a sign up form felirat látszik, vagyis alaphelyzetben van.

Ha ezt az URL-t (Signup form url) bemásolod a böngésződ ablakába, akkor látod, hogy mi jelenik meg annak akit szeretnél feliratkoztatni.

Ebben a videóban megnézheted a folyamatot.

Remélem hasznosnak találtad. Készülök egy második résszel, ahol megmutatom hogyan tudsz a feliratkozóknak emaileket küldeni.

Az első benyomás a vállalkozásodnál is fontos.

A stílus határozza meg kik lesznek az ügyfeleid.

Nyomtatható naptárak, tervezők, grafikák, illusztrációk. Online sablonok ajándékba.

Köszönöm, hogy feliratkoztál. Küldtem egy emailt a belépési információkkal.

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg mással is!