Tervezés

 

Szeptember, október a tervezés hónapjai. A nyár után újra indul az év. Nem a naptári évben gondolkozunk ilyenkor, bár van aki a naptári év utolsó hónapjában tervez. Egy évet előre látni nem könnyű feladat, de ha vannak elképzeléseink arról, hogy a következő évben mit szeretnénk elérni, akkor menet közben könnyebb kisebb egységekben tervezni. Nekem a negyedéves tervezés működik a legjobban. 90 nap beláthatóbb mint 12 hónap.

A következőkben arról olvashatsz, hogy 

 • hogyan tudod hatékonyan megtervezni a következő vállalkozói évedet
 • a listák helyett hogyan tudod rendszerezni a fontos és kevésbé fontos feladatokat 
 • hogyan dolgozz úgy, hogy ne öntsenek el naponta a tennivalók és ne érezd magad rosszul a ki nem pipált feladatok miatt 
 • hogyan oszd fel a feladatokat kategóriák szerint, hogy minden feladat összefüggően kiegészítse egymást és ne legyen tűzoltás
 • hogyan legyen mindig átgondolt és megtervezett a megjelenésed
 • hogyan tervezd meg a pénzügyi évedet

Hagyományos naptárak kontra rugalmas tervezők

A hagyományos éves tervezők hasznosak és gyönyörű szépeket lehet kapni, de nem elég rugalmasak ahhoz, hogy ha valamit módosítanék menet közben, vagy nem éppen januárral kezdenék, akkor legyen lehetőségem változtatni. Jobban szeretem a laponként, vagy egységenként nyomtatható tervezőket, ahol úgy csoportosíthatom a teendőket ahogy nekem átláthatóbb.

Éppen ezért készítettem egy sokoldalú, mindenre kiterjedő tervezőt, aminek a részeit úgy csoportosítom ahogy nekem megfelel. Egyes egységeket újra nyomtathatok, vagy kiegészíthetek, ha nincs elég helyem a temérdek ötlet, vagy részfeladat leírására. Saját rendszert alakíthatok ki, olyat ami nekem megfelel.

3 nyomtatható öröknaptár tervező ajándékba

Tűzz ki célokat, tervezz és valósítsd meg őket. Használd a 3 nyomtatható öröknaptár tervezőt. 

 • havi naptár
 • heti tervező
 • negyedéves célok

Kattints a képre ha kéred. 

Hogyan lesz átlátható a feladatlistánk

Mindenkinek másképpen válik átláthatóvá és követhetővé, hogy mit mi után pipálhat ki a listájában. Ez is egy logikai sor. Az soha nem hatékony ha írunk egy végtelen hosszú listát, mert nincsenek fontossági sorrendek és nincsenek kapcsolatok a feladatok közt. Engem összezavar ha csak leírom mik a feladatok egymás alá. 

Leírom egyébként, de a nagyobbtól a kisebbig próbálok haladni fejben. Vizuálisan egyszerűbb követni azt ha a nagyobb egységeket körökbe írom és a nagyobb körökből elágaztatok kisebb részfeladatokat. Majd ha ezek között is van egy egy komplexebb egység, azokból további elágazásokat húzok. 

Kell egy cél

Azon kívül, hogy tudjuk mi az amit mindenképp betervezünk egy adott időszakba, fontos, hogy legyen egy végcélja a feladatoknak. Különben továbbra is csak feladatlista marad az egész. Nem fogjuk tudni mi mi után következzen. Kellene egy honlap, vagy mindenképp szeretnék hirdetni, vagy ha magánéleti dolgot veszünk akkor egészségesen szeretnék enni, szeretnék jövő nyáron a családdal Spanyolországban nyaralni 2 hétig.

Ha honlapot szeretnék, akkor végiggondolom mit szeretnék a honlapommal kezdeni. Minek kell? Mi a célja. Ez alapján tudom kitalálni rá a menüpontokat, a szöveget, mi hol legyen és miért. Ha a honlap célja az hogy szakértőként tekintsenek rám és ebből legyenek megrendeléseim, akkor másképp tervezek mint akkor, ha termékekeket szeretnék minél gyorsabban eladni. Lesz átfedés de a feladatok sorrendje nem ugyanaz lesz.

Ha nyaralni tervezek menni a családdal, akkor egy csomó mindennek utánanézek. Hova megyünk, hol lakunk majd, mit szeretnénk csinálni, mit fogunk enni, stb, kiszámolom mi mennyibe kerül és megtervezem, hogy erre milyen ütemben tudunk félretenni.

Hogyan tervezzünk az évre 

Saját, kisvállalkozásban gondolkozva vannak mindennapos feladatok, heti, havi és éves célok. A mindennapos feladatok elvihetik a fókuszt a távolabbi céloktól és nem tudunk hatékonyak lenni. 

Azért írok ennyit a tervezésről mert kreatív ember vagyok és különösen nehéznek találom tartani magamat a kitűzött célokhoz. Ha írok róla, tervezőket készítek, akkor legalább összerendeződnek a feladatok a fejemben és egy fokkal eredményesebb amit csinálok. Tudom, hogy ez neked is probléma. Hacsak nem vagy az az embertípus, akit mindig is csodáltam, aki szépen halad végig a listáján, és minden nap kipipálgatod az aznapit. De talán kevesebb ilyen ember van. Ők meg elmennek projekt managernek, vagy valami hasonló munkakörben könnyítik meg sokunk életét. Őszinte tisztelet és csodálat feléjük.

Vida Ági , a Gazdagmami.hu szerzője ilyen. Neki volt nemrég egy marketing tervezős kihívása, ami annyira összetett volt, hogy 25 részből állt, mindegyikhez egy kisebb videós anyaggal és feladatokkal. Ezt saját magamnak összesürítettem 3 A4-es oldalba, illetve egy nyomtatható tervező csomagot készítettem hozzá. Plusz egy költségtervezőt is készítettem, hogy lássam számokban is mi felé haladjak. Mivel ez egy kicsit sok lenne ide részleteiben, ezért ezt a nyomtatható tervező csomagomhoz mellékelem. A váza pedig a következő:

 1. Tervtípusok

4 fő tervtípus van: 

 1. Stratégiai
 2. Termékfejlesztési
 3. Kampány
 4. Tartalom

Stratégiai: Ez foglalja össze a vállalkozásodat. Miért, kinek, hogyan építed a vállalkozásod.

Termékfejlesztési: Ebben írod le, hogy mit szeretnél eladni, akár fizikai akár szellemi terméket árulsz, vagy szolgáltatsz.

Kampány: Milyen kampányokat és mikor indítasz.

Tartalom: Az előző 3 tervtípust támasztja alá, úgy dolgozod ki, hogy az előző 3-t szolgálja minden szavad.

2. Mindennapi feladatok

Mindennapi feladatok listája. Kinek mi. Közösségi média posztok, válaszok emailekre, megkeresésekre, ügyfelekkel foglalkozni, stb. Ezek közül amit lehet, érdemes blokkosítani, hogy ne vegyen el időt minden nap. 

Illetve ha ismerjük magunkat és azt, hogy mikor tudunk jobban összpontosítani, vagy mikor vagyunk szétszórtabbak, hatékonyabban tudunk a nap és a hét megfelelő részében bizonyos feladattípusokra időt szánni. 

3. Bevétel szerzés 

Mivel a vállalkozások egyik fő célja a bevétel szerzés, hogy egyáltalán működhessenek, ezért a fő cél a tervezésnél ez. Kampányok eredménye a bevétel, így a kampányok alá rendelünk minden más tevékenységet. Így értelmet nyer minden más tevékenység.

Tervezzük meg a kampányokat először. 

4. Nagyobb projektek

Egy kampány is nagyobb projekt, egy új termék is az, egy landing page is az lehet. A nagyobbtól a kisebb felé haladva bontsuk egyre kisebb egységekre a feladatokat. Majd rendeljünk hozzá időt, hogy ne csússzunk szét. Be lehet lőni nagyjából mikorra vagyunk készen egy egy nagyobb egységgel.

Pl.: Egy online tanfolyam kampánya a nagy projekt. 

Kell majd hozzá:

az online tanfolyam

ehhez: tematika, idő elkészíteni, technikai háttér, szoftverek, esetleg vendég előadók, grafikai háttér

értékesítési oldal

tartalom, megrendelő űrlap, fizetési és számlázási lehetőség, grafikai háttér

csali

mi legyen az, tartalom, grafikai háttér, feliratkozási lehetőség, hírlevél küldő szoftver, hirdetés

előkampány

közösségi média kommunikációhoz tartalom, grafikai háttér, hírlevél

kampány

közösségi média kommunikációhoz tartalom, grafikai háttér, hírlevél, esetleg videós anyagok/webinárium, stb.

Tartalom

A tartalom, akármilyen formában is fontos. Ezt mindannyian tudjuk. A mindennapi feladatok mellett kevesen szeretnek még tartalmat is gyártani rendszeresen. Következetesnek lenni annyira nehéz. Amikor rászánjuk magunkat, sokszor hirtelen csak írunk valamiről. A tartalomterv megkönnyíti ezt az egész vergődést. 

A tartalom ugyanis kiszolgálja a fő céljainkat. 

Egy egy kampányhoz fő témákat, majd azokhoz fő mondanivalókat írunk össze. 5-6-t. Ezekhez pedig egyenként, további fő tartalmakat, amik lehetnek bármilyen formátomúak. Írásos, videós, képi, bármi. Lehet blogbejegyzés, élő videó, email tanfolyam, stb. Ezekhez jönnek a minitartalmak, amiket a közösségi médiában tehetünk közzé. Ez mind ugyanarra az egy célra fókuszál, a majdani kampányra. 

Ha ügyesek vagyunk még olyan kulcsszavakat is szedünk össze mindezekhez, hogy még jobban betaláljon a tartalmunk. 

Brand

Az elejétől kezdve egységes, a vállalkozásunkat kifejező, az ideális ügyfeleinknek vonzó megjelenés és kommunikáció kialakítása rengeteg időt takarít meg. Mindamellett a megkülönböztethetőség és a profi megjelenés megszűri a vásárlókat. Mindenhez kell grafikai háttér az online vállalkozásban, akármit csinálunk. Egy logó, egy mini arculat és egy honlap alap.

Nagy segítség ha van egy közösségi média sablon csomagunk, vagy más olyan sablonunk, ami kifejezetten a vállalkozásunk színeivel, stílusával, előre elkészített, de a szöveges tartalma variálható, a fotó cserélhető.

Pénzügyi terv

Egy egyszerű és átlátható pénzügyi tervet használok. Nem mondom, nem terjed ki mindenre, és biztos, hogy a könyvelők más apróságot is számba vesznek, de arra teljesen alkalmas, hogy célként tekintsünk rá és fogalmunk legyen arról, hogy nagyságrendileg mit akarunk és mire számíthatunk. Ez pedig több mint ha végig sem gondolnánk. Sőt, nagyon is inspiráló.

Az éves elképzeléssel kezdheted. Egy évben mondjuk 12 millió Ft a terved (kerek számokkal számolok az egyszerűség kedvéért).

Havonta 1 millió Ft-t keresel ehhez.

Ehhez naponta 50000 Ft-t termelsz, ha 20 munkanapos hónappal számolunk.

Napi 50000 Ft bevételhez mennyi vevőre van szükséged ha a terméked/szolgáltatásod mondjuk 10000 Ft? 5×10000=50000

Ha ismered, hogy bizonyos számú érdeklődőből mennyi % vásárol, akkor ki tudod számolni, hogy mennyi érdeklődő kell ahhoz, hogy 5 vásároljon.

  Te hogyan tervezed az új évet?

  Ha hasznosnak találod a blogtervezőt, oszd meg másokkal is.

  Tervezéssel, célkitűzéssel kapcsolatban a következőket ajánlom a blogon:

  12 havi blogtervező, lépésről lépésre, letölthető munkalapokkal

  Újévi fogadalmak és célkitűzés helyett. (Életterület tervezővel)

  Milyen a jó naptár, vagy tervező? Időbeosztásról, célmeghatározásról Ingyenes heti tervezővel

  Nagy Kata

  Nagy Kata

  Stratégia, weboldal, arculat Exkluziv női és Környezettudatos vállalkozásoknak

  Exkluziv női és Környezettudatos vállalkozásoknak segítek. Az elegáns, következetes online megjelenés magabiztosságot ad.  Befolyásolja a vállalkozásodról kialakított képet és igényes vevőket vonz.

  Az első benyomás a vállalkozásodnál is fontos.

  A stílus határozza meg kik lesznek az ügyfeleid.

  Nyomtatható naptárak, tervezők, grafikák, illusztrációk. Online sablonok ajándékba.

  Köszönöm, hogy feliratkoztál. Küldtem egy emailt a belépési információkkal.

  Pin It on Pinterest

  Tetszett?

  Oszd meg mással is!